Jedným zo študijných odborov SOŠ obchodu a služieb v Novej Bani je odbor obchod a podnikanie.
Tento odbor umožňuje žiakom získať širšie odborné vzdelanie, ktoré im pomôže lepšie sa uplatniť na trhu práce. Absolvent školy má vedomosti z dvoch cudzích jazykov, zo všeobecnovzdelávacích predmetov, odborných predmetov a predmetov zameraných na cestovný ruch, ako sú podnikanie v cestovnom ruchu, geografia cestovného ruchu, cestovný ruch.
Podnikanie v cestovnom ruchu je zamerané na tzv. “incomingový” cestovný ruch. Orientuje mladých ľudí vo svete cestovného ruchu, motivuje ich na zapájanie sa do diania vo svojom okolí, na zisťovanie potrieb regiónov a zákazníkov, učí ich hľadať nové riešenia pre rozvoj podnikania a aktívneho cestovného ruchu vo svojom regióne.
Program tiež učí žiakov vnímaniu okolia z pohľadu zahraničných návštevníkov, rozpoznávanie ich záujmov, potrieb a priorít. Informácie žiaci získavajú z webových stránok a komunikáciou so študentmi v iných mestách aj v iných krajinách. Výsledkom práce študentov je zhotovenie vlastného ponukového katalógu, organizovanie výletov a odborných exkurzií zameraných na spoznávanie kultúrnych a historických pamiatok.
Študenti sa zapájajú do rôznych súťaží. Pravidelne sa zúčastňujú veľtrhov CR, reprezentovali Novú Baňu ako starobylé banské mesto a kláštor v Hronskom Beňadiku – perla Pohronia. Na veľtrhu si študenti musia pripraviť výstavný stánok, propagačné materiály, prezentácie a zvoliť si tému, s ktorou budú súťažiť. V súťaži „Môj nápad pre región” si pripravili práce na tému „Po stopách našich predkov – Revištské Podzámčie” a „Príbeh mladej slečny – najmladšia sopka v strednej Európe”, kde postúpili až na celoslovenské kolo. Vypracované propagačné materiály sme ponúkli na využitie Informačnému centru mesta Nová Baňa a okolitým základným školám.
Škola má v ponuke aj štúdium v odboroch kuchár a mäsiar/kuchár. Produkty žiakov týchto učebných odborov môžu domáci ale aj cezpoľní turisti ochutnať na jarmokoch priamo v Novej Bani, ale aj v okolí. Preslávili sa najmä tradičnými zemiakovými lokšami s pečeňovou náplňou, kapustnicou, klobásami, pečenou krkovičkou, pečenými pstruhmi a inými špecialitami. Už tradične sa v období fašiangov organizuje pre širokú verejnosť podujatie ,,Fašiangy v škole”. Okrem dobrej zábavy a pochovávania basy má široká verejnosť možnosť ochutnať tradičné fašiangové špeciality, ako sú fašiangová kapustnica, pečená krkovička, šišky, fánky a iné dobroty. Mäsiari zviditeľnia svoje kvality tradičnou zabíjačkou a každoročne pripravujú chutné klobásy, jaternice či tlačenku.
Adresa:
Osvety 17, 968 01 Nová Baňa
045/685 55 85
Viac informácií nájdete na: www.sosnb.sk