5 TIPOV NA VÝLETY V KĽAKOVSKEJ DOLINE

1. TIP - VRCH VTÁČNIK

Každý, kto do Kľakovskej doliny zavíta by mal absolvovať výstup na vrch Vtáčnik! I keď je to náročná túra, je to najvyšší vrch pohoria Vtáčnik, získa si vás pre krásu prírody - neobíďte i neďalekú Kláštorskú skalu. Najkratší variant túry začína a končí v obci Kľak, kde viete aj prenocovať v ubytovni v Kultúrnom dome. Cestou budete míňať i Partizánsku chatu, nad ktorou bol na počesť partizánov vysadený les Škurátka v tvare päťcípej hviezdy.

2. TIP - CYKLOTURISTIKA

Malebné dedinky Kľakovskej doliny sú poprepájané cyklotrasami a ak ste nadšenec horskej cykloturistiky, určite sa sem budete vracať, lebo jeden víkend vám stačiť nebude. Okrem toho si zamilujete cesty vedúce po lúkach i lesom, s výhľadmi do okolia, domčeky roztrúsené po okolí (štále) i to, že tu často nikoho nestretnete. Začať môžete nenáročnou trasou Pokútskou dolinou vedúcou cez Pokútsky most až po Pokútsky vodopád.

3. TIP - PEKNÝ LES V HORNÝCH HÁMROCH

Kam s deťmi v Kľakovskej doline? Jednoznačne do ekoareálu Pekný les, kde ich zabaví škriatok Hámroš, stretnú sa s domácimi zvieratkami i včielkami a aj sa tu občerstvíte v bufete. Ak sem chcete vyslať len deti, STEFANI, n.o., ktorá areál prevádzkuje, robí aj detské tábory. Netreba sa báť ani ľahkej prechádzky k fotopointu na Smelom vrchu s náučným chodníkom či na Kalváriu stojacu nad areálom.

4. TIP - PAMÄTNÉ IZBY A PAMÄTNÍKY SNP

Obdobie 2. sv. vojny a SNP značne ovplyvnilo dovtedy pokojný život v Kľakovskej doline. SNP najviac poznačilo obce Ostrý Grúň a Kľak, v ktorých bol spáchaný jeden z najhorších vojnových zločinov na civilnom obyvateľstve. Udalosti známe ako Krvavá nedeľa 1945 pripomínajú pamätné izby v oboch obciach i pamätníky slúžiace ako pietne miesto. V obci Horné Hámre sú tri pamätníky: Pamätník SNP na Brode, pamätník pri hlavnej ceste  a tretí sa nachádza na cintoríne. Ďalší pamätník - socha partizána v Žarnovici stojí na mieste porady ilegálnych pracovníkov novobanského okresu zvolanej v roku 1940.

5. TIP - OD ŠTÁLU K ŠTÁLU - TURISTICKÁ VYCHÁDZKA

Štále - tak sa tu nazývajú lazy či kopanice. Roztrúsené osídlenie s malebnými scenériami je charakteristické pre územie od obce Píla po Horné Hámre. Štále možno poznávať na potulkách pešo či na bicykli, individuálne i organizovane. V sezóne si nenechajte ujsť komentované turistické vychádzky Od štálu k štálu. Po málo navštevovaných chodníčkoch vás prevedie sprievodkyňa a obyvateľka pílanských štálov Zuzana Gašparová. Termíny si pozrite na www.zahoramizadolami.sk.

Podobné články

Copyright © 2022 · Región GRON
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram