Otvorenie sezóny Hrnčiarske múzeum v Brehoch

Hrnčiarsky dvor Brehy Vás srdečne pozýva na

OTVORENIE SEZÓNY 2021 v HRNČIARSKOM MÚZEU BREHY,

ktoré sa uskutoční v sobotu 29.5.2020 o 11.00 hod.

Na otvorení bude občerstvenie, lokše, pivo, muzika Paľa Škodu a speváčky z Hronky.

Hrnčiarstvo na Brehoch

Obyvatelia osady Brehy sa od jej založenia zaoberali baníctvom, ktoré bolo súčasťou banskej ťažby v Novej Bani a Banskej Štiavnici. Okolie osady bolo chudobné na úrodnú poľnohospodársku pôdu, preto ďalším zdrojom obživy obyvateľov bolo povozníctvo a práca
v lesoch. Práve úpadok banskej činnosti v lokalite ich nútil zaoberať sa remeslami. Najrozšírenejším remeslom Brežanov bolo hrnčiarstvo.

Brežanskí hrnčiari sa zameriavali na výrobu jednoduchého úžitkového riadu. Neboli vyučení remeslu, nevlastnili výučné listy, ale svojimi výrobkami konkurovali hrnčiarom z iných lokalít.

Brežanské hrnčiarstvo sa radí do ľudového hrnčiarstva. Podobný ráz malo hrnčiarstvo v Pozdyšovciach, Gemeri, Novohrade a Honte.

Spočiatku predávali hrnčiari svoje výrobky na jarmokoch a trhoch v okolitých mestách. Tu sa však stretali so silnou konkurenciou a tak hľadali nové trhy v lokalitách, kde nebolo hrnčiarstvo tak rozvinuté. Tu dostávali príležitosť miestni povozníci, ktorí hlinený riad nevyrábali, ale kupovali ho od majstrov hrnčiarov a chodili ho predávať. Takto vznikla spolupráca medzi hrnčiarmi a povozníkmi. Neskôr si povozník zabezpečil riad u hrnčiara, zaplatil zálohu a po návrate vyrovnal dlh.


OZ Hrnčiarsky dvor Brehy s finančnou podporou RA BBSK,n.o. zrealizovalo audiovizuálny projekt:

TRADIČNÉ HRNČIARSTVO

Prostredníctvom dobových záberov tento krátky dokument zobrazuje celý proces výroby od prípravy hliny až po vznik hotového výrobku a jeho predaj.

[su_gmap address="48.4064153,18.6507839"]

Podobné články

Copyright © 2022 · Región GRON
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram